Glassemester i söder!

Nu har det gått några månader sedan sommaren och semestern och höstmörkret har fallit. Därför tänkte jag att det kunde vara på sin plats att se tillbaka på vad jag gjorde under årets sommar och semester , om inte annat för att lätta på höstmörkret lite. Slutet på oktober och början på november är i mitt tycke den jobbigaste tiden på året. Inga juldekorationer har börjat dyka upp ännu, och det är bara mörker. Nå, Halloween och Alla helgons dag har vi i alla fall för att lätta upp lite. Jo, jag tycker att det går bra att fira båda två och tycker att båda två har sina poänger. I grund och botten är det samma högtid det rör sig om men de har utvecklats parallellt och skiljer sig numera åt på många olika sätt.

Bilsemester

Men nu var det inte hösten utan sommaren vi skulle tala om. I år bestämde vi oss för att vi skulle göra en lite längre bilsemester. Upptäcka landet helt enkelt. Den stora frågan var då om vi skulle åka norrut eller söderut. Norra Sverige har ju Sveriges mest storslagna natur och landskap och det finns otroligt mycket vackert att se och upptäcka där. Södra Sverige handlar mer om städer och byar, och saker som skapats av människor (även om det finns mycket fin natur där nere också). Vi bestämde oss för att det inte riktigt var en natursemester vi var ute efter i år, och bestämde oss halvt om halvt för att genomföra en campingsemester med fiske uppe i norr nästa år i stället. Så, vi skulle alltså styra kosan söderut i år!

Olycka utanför Stockholm

Vi åkte söderut, förbi Uppsala och Stockholm och mot Östergötland. Stockholm och Uppsala har vi besökt flera gånger tidigare och även om det är fina städer så ville vi prova på någonting nytt. Söder om Stockholm såg det dock ut som vår semester skulle få ett tvärt stopp! Ett elakartat stenskott nästintill förstörde bilens vindruta! Lyckligtvis hittade vi en bilverkstad alldeles i närheten av olycksplatsen som mest sysslar med bilglas, Ryds Bilglas. Vi lämnade in bilen till dem och medan Ryds byter vindruta så passar vi på att utforska Södertälje i några timmar. En okej stad, betydligt finare än vi trodde den skulle vara faktiskt.

Resan går vidare mot glass

Efter att vindrutan bytts så styrde vi kosan vidare söderut, med lite av ett glasstema. Smultronstället i Söderköping är ju känt som en av Sveriges bästa glassbarer, kanske den bästa, och vi ville givetvis testa den. På vägen stannade vi till i Nyköping och testade Glasscafé Surprice som också räknas bland Sveriges bästa. Över huvud taget så verkar Östergötland (och närområdet, som Nyköping) vara otroligt bra på glass: när Expressen listade Sveriges bästa glassbarer så fanns förutom Smultronstället även Två Små Hus i Motala och Bosses glassbar i Linköping representerade (och dessutom Stebbarps glasscafé i Tranås i Småland alldeles vid gränsen till Östergötland).

Resultatet blev att vi mest reste runt i Östergötland, där det förutom glass också fanns mycket annat spännande att se (Omberg och Vadstena till exempel) och lite i norra Småland också. Gränna och Visingsö levde upp även till väldigt högt ställda förväntningar.

Så vad gäller glassen. Vilken var bäst? Svårt att säga, men Smultronstället var mest fantasifull och hade störst portioner, medan Bosses glassbar var lite enklare, men nog ändå hade godast glass.

Lämna ett svar

Your email will not be published. Name and Email fields are required.