Gävlebocken

När man säger Gävle så är Gävlebocken det första många kommer att tänka på. Gävlebocken är den stora julbocken som varje år byggs upp och kläs med halm, och det har man gjort sedan 1966. Inför första söndagen i advent placerar man bocken på Slottstorget, och det som den har blivit känd för (även internationellt) är förstås att den under de flesta år har brunnit upp (eller ner).

Många försök har gjorts för att bocken inte ska brinna, som flamskyddsmedel, vakter, webbkameror och liknande, och vissa år har det fungerat. År 2014 stod den till exempel kvar, trots att det var några som försökte sätta eld på den vid ett antal tillfällen. Det är förstås olagligt att bränna ner bocken, och brottet rubriceras som sabotage och mordbrand.

Men för många är det ju ändå just att bocken brinner som är själva poängen med den. Hade den inte brunnit hade den ju aldrig blivit känd, och en del tycker att det är roligt att slå vad om hur länge den får stå kvar. Att bocken brinner är en del av Gävle och dess historia. Vad jag vet så har ingen skadats i samband med att den brunnit.

Jag tror faktiskt att alla tycker att bocken ”ska” brinna. Visst är det en liten tävling mellan de som försöker få den att stå kvar och de som försöker sätta eld på den, men om man nu hade tyckt att det här vore ett väldigt stort problem och en säkerhetsrisk så skulle man ju bara kunna sluta att bygga upp den. Så himla viktig är den ju inte ändå. Så jag tror nog att alla på något vis ändå är ”med på det”. Och ger man sig in i leken så får man leken tåla.

Lämna ett svar

Your email will not be published. Name and Email fields are required.